Radu Gyr - viata, opera, inchisoarea si moartea

Acest articol este despre omul si personalitatea Radu Demetrescu-Gyr, pe care il putem socoti drept poetul unei natiuni.

Nasterea si tineretea lui Radu Gyr

Cand s-a nascut Radu Gyr

Radu Gyr s-a nascult la Campulung-Muscel, in anul 1905. 

Radu Gyr a absolvit Facultatea de Litere, iar debutul sau artistic a avut loc in anul 1924. Primul volumn lansat de Radu Gyr s-a numit "Linisti de schituri". Acesta a avut un mare succes in randul publicului. Chiar si criticii cei mai acerbi ai lui Radu Gyr au reconoscut acest volum ca pe o capodopera a literaturii romanesti. In aceeasi perioada, Radu Gyr a colaborat cu revista "Universul literar". In anii urmatori, au urmat colaborari cu o multitudine de reviste cu caracter nationalist, cum ar fi Gandirea, Gand Romanesc, Sfarma-Piatra, Decembrie, Vremea, Revista Mea, Revista Dobrogeana. Astfel, in acesti ani de activitate intelectuala intensa, Radu Gyr a publicat o mare cantitate de studii literare, poezii sau articole apreciate atat in tara, cat si peste hotare.

Functii si distincii

Radu Gyr a activat pe postul de Conferentiar la Facultatea de Litere din Bucuresti. A fost laureat in cadrul mai multor evenimente ale Societatii Scriitorilor Romani si ale Academiei Romane. A fost director general al teatrelor in timpul guvernarii legionare din 1940. Din aceasta functie, Radu Gyr a dispus infiintarea Teatrului Evreiesc de Stat, care isi desfasoara activitatea si astazi in Cartierul Evreiesc din Bucuresti.

Radu Gyr si Miscarea Legionara

Radu Gyr a fost un membru marcant al Miscarii Legionare. A detinut functia de Comandant Legionar si sef al regiunii Oltenia. 

Anii pentrecuti in inchisoare de Radu Gyr

Primii ani de detentie ai poetului Radu Gyr au fost efectuati sub regimul lui Carol al II-lea. A fost inchis si de Antonescu, fiind ulterior eliberat pentru "reabilitare" si trimis in batalioanele de la Sarata. Ulterior, comunistii il condamna la 12 ani de inchisoare, pe care ii ispaseste pana in 1956, cand revine acasa. Dupa doar 2 ani petrecuti in "libertate", este condamnat la moarte de comunisti, pentru poezia "Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!".

In temuta inchisoare de la Aiud a fost supus la chinuri inimaginabile. Suferind de gangrena, hepatita, TBC, nu primeste ajutor medical. Trece la cele vesnice pe data de 28 Aprilie 1975.


Despre

serafimpantea.ro este site-ul unde vei gasi cele mai bune articole despre religie, biserica, credinta si multe altele.